x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Antony Blinken, din nou în China. Nemulțumit de sprijinul acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina

UPDATE Antony Blinken, din nou în China. Nemulțumit de sprijinul acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2024   •   14:51
UPDATE Antony Blinken, din nou în China. Nemulțumit de sprijinul acordat Rusiei pentru războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, face o nouă vizită în China. Diplomatul american s-a întâlnit cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, care a avertizat SUA să nu depășească „liniile roșii”. Înainte de a pleca, Antony Blinken se va întâlni și cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. 

Antony Blinken a vorbit la Beijing despre „îngrijorările serioase” cu privire la furnizarea Chinei de componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit Sky News.

China este cel mai important furnizor de mașini-unelte, microelectronice și nitroceluloză, care este esențială pentru fabricarea de muniții și propulsoare pentru rachete și alte articole cu dublă utilizare pe care Moscova le folosește pentru a-și dezvolta baza industrială de apărare”, a spus Blinken în timpul unei conferințe de presă.

Acea bază industrială „produce rachete, drone, tancuri și alte arme pe care președintele Putin le folosește pentru a invada o țară suverană, pentru a demola o rețea electrică și alte elemente ale infrastructurii civile și pentru a ucide copii, femei și bărbați nevinovați”, a adăugat Antony Blinken.

El a vorbit și despre relațiile Chinei cu lumea occidentală.

„În întâlnirile mele cu aliații NATO de la începutul acestei luni și cu partenerii noștri G7 chiar săptămâna trecută, am auzit același mesaj: alimentarea bazei industriale de apărare a Rusiei nu numai că amenință securitatea Ucrainei, ci amenință securitatea europeană. Beijingul nu poate realiza relații mai bune cu Europa în timp ce sprijină cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece”, a precizat Blinken.

Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puțin de un an, s-a întâlnit vineri cu președintele chinez Xi Jinping și cu ministrul chinez de externe, Wang Yi.

ȘTIRE INIȚIALĂ Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puțin de un an, s-a întâlnit vineri cu Wang Yi. Ministrul chinez de externe l-a avertizat pe omologul său american să nu calce pe „liniile roșii” ale Chinei, potrivit BBC.

Wang a deschis întâlnirea cu o întrebare care poate fi interpretată drept un avertisment: „Ar trebui China și Statele Unite să mențină direcția corectă de a merge mai departe cu stabilitate sau să revină la o spirală descendentă?” Relația China-SUA începe să se stabilizeze, dar încă este testată de „factori negativi”, a adăugat ministrul chinez.

Wang nu a menționat factorii negativi, dar între cele două superputeri există mai multe puncte sensibile precum influența în Marea Chinei de Sud, situația din Taiwan și drepturile omului din China.

Antony Blinken a fost mai circumspect în declarațiile sale în fața presei. Tot vineri, diplomatul american se va întâlni cu președintele Chinei Xi Jinping. Întâlnirea dintre cei doi a fost anunțată cu doar câteva ore înainte.

×
Subiecte în articol: antony blinken sua China